Omgekeerd panorama of objectpanorama

Author: Paul Bourke


Cilindrische panorama’s worden goed begrepen en worden veel gebruikt om een beperkt verticaal gezichtsveld vast te leggen, maar een volledige 360 graden horizontaal. Ze worden meestal gevormd door een camera om een enkel punt te draaien. Hoewel de praktische methode kan variëren, legt conceptueel elke camerapositie een smalle verticale spleet vast, alle spleten worden na elkaar uitgelijnd.

Hier presenteer ik objectpanorama’s, of omdat ze kunnen worden beschouwd als een traditionele panorama-opname maar omgekeerde, omgekeerde panorama’s. In het bijzonder, in plaats van een centrale camera en externe scène, hebben we hier een camera die rond een object naar binnen kijkt. Een manier om dergelijke objectpanorama’s te maken, is door een perspectief of orthografisch beeld te nemen terwijl het object roteert. Een enkele verticale spleet van elke foto kan naast elkaar worden geplaatst om een continu beeld te vormen (uitgaande van de juiste spleetbreedte). Dit is in wezen hetzelfde als een zogenaamde spleetfoto.

Een andere manier om dit te bekijken is als een weergave met meerdere perspectieven. Elke pixel in de afbeelding komt overeen met een camerapositie, in het geval van een cilindrisch objectpanorama zijn alle camera’s (één voor elke pixel) horizontaal en gericht op een centrale aslijn.

In de hier getoonde voorbeelden wordt een 3D-gestructureerd model gebruikt om het resultaat te demonstreren. Echte objecten kunnen echter worden gebruikt door ze op een gemotoriseerde draaitafel te plaatsen en te filmen met een videocamera, gevolgd door de spleetscanbenadering zoals hierboven beschreven voor elk beeld van de video.


Diotima-standbeeld, de Universiteit van West-Australië

Net als traditionele panorama’s, wikkelen deze ook in 360 graden, de linkerrand grenst aan de rechterrand.


Leeuwenstandbeelden voor het Duxton-hotel in Perth

De hier gemaakte afbeeldingen waren van de auteurs eigen code die voor elke pixel in de uitvoerafbeelding de overeenkomstige straal wordt berekend (positie en richting). Die straal wordt vervolgens doorsneden met alle driehoeken in het model (OBJ-bestand). Zodra het dichtstbijzijnde (eerste) kruispunt is bepaald, wordt de kleur opgezocht op basis van de uv-coördinaten en het textuurbeeld.

De nieuwe (en opwindende) “mesh_camera” in PovRay kan worden gebruikt om hetzelfde te bereiken. Met deze camera kan men de positie van de camerastraal opgeven, gegeven de driehoek in een maas {}, de richting van de straal wordt bepaald door de normaal (dus alle driehoeken moeten consistent worden geordend) hoewel de straal kan worden omgedraaid met het teken van de z coördineren in de richtingsrichtlijn.

object { 
  #include "teresa.inc"
}
camera {
  mesh_camera {
   1
   0
   #include "themesh.inc"
  }
  location <0,0,0>
  direction <0,0,-1>
}

Moeder Teresa in de St Mary’s Cathedral Perth

Opgemerkt moet worden dat op het oppervlak men zich zou kunnen voorstellen dat deze kunnen worden gemaakt met een standaard cilindrische panoramaweergave vanuit het midden van het object. Maar in dat geval zou je het interieur in kaart brengen, niet het exterieur. Een verschil zijn structuren die van buitenaf zichtbaar kunnen zijn, maar worden afgesloten door andere structuren aan de binnenkant, bijvoorbeeld concave delen van het model.


Tjanpi-poppen, inheemse Australische figuren


Sferisch (equirect rechthoekig) panorama

Natuurlijk is men niet beperkt tot een cilindrisch panorama, een volledig rechthoekig panorama kan evengoed worden gegenereerd. Elke pixel komt overeen met een straaloorsprong op een bol, de richting van de straalstraal is naar het midden van het model.

Deze modellen zijn gemaakt op basis van 3D-reconstructie en de basis is niet gesloten. De holle aard is de oorzaak van de zichtbare defecten in het onderste deel van de afbeelding.